Cine sunt eu

Fotografia mea
Cu capul pe umeri... mai mereu. Stiu cel mai bine sa fac haz de necaz... al meu sau al altuia pt ca life goes on:) Am terminat Jurnalismul, in Pitesti. Frumos oras... De ceva vreme, locuiesc in Londra.

miercuri, 5 noiembrie 2008

O dependenţă care nu iartă


Spuneţi NU drogurilor

Începând cu luna septembrie 2005, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Argeş a pus la dispoziţie numărul de telefon 934, constituind primul pas spre vindecare a celor care îl apelează sau pentru care se apelează.
În fiecare lună, aproximativ 20 de persoane, apelează la serviciile centrului, informează Subinspector Marius Neacşu, coordonator C.P.E.C.A. Argeş.
Medicul Luminiţa Pătru se ocupă in prezent de consilierea medicală a 3 copii si a 27 de adulţi, cu vârstă cuprinsă între 12 şi 33 de ani, care provin din atât din mediul urban, cat si din cel rural. „În primă fază, cei care apelează la serviciile noastre trebuie să ştie că beneficiază de confidenţialitate şi de consiliere medicală gratuită”, subliniază medicul Luminiţa Pătru.

Sevrajul- cea mai mare problemă a dependenţilor de droguri
Perioada de recuperare durează cel puţin un an, în funcţie de fiecare persoană. Pentru a scăpa de dependenţă, oamenii trebuie să aibă foarte multă voinţă şi să se bucure de sprijinul celor in jur. În momentul în care se întrerupe consumul de stupefiante apare sevrajul. La cocaină apare la 24 de ore după ultima doză si se caracterizează prin iritabilitate şi oboseală , stare de letargie, depresie, insomnie şi uneori idei suicidare. Consumatorii de heroină ajung dependenţi cel mai repede, după injectarea heroinei de cel mult zece ori, iar manifestările sevrajului sunt multiple: transpiraţii, senzaţii de frig, frisoane, dureri la nivelul membrelor, abdomenului, oaselor şi muşchilor, tulburări ale somnului şi crize convulsive.
În primele şedinţe, beneficiarii programului sunt informaţi asupra riscurilor la care se supun din cauza consumului de droguri. În cazul cocainei, dependenţii se pot alege cu leziuni cerebrale grave, ce duc la demenţă. Heroina estompează activitatea intelectuală a omului, elimină frica şi proasta dispoziţie. Dependenţii de acest drog au impresia că nevoile lor sunt satisfăcute, au apetitul inhibat şi astfel organismul se deshidratează. Tuberculoza, hepatita, pneumonia, infecţia HIV sunt bolile grave care apar în urma consumului de heroină.
Printre consecinţele negative se numără şi cele de ordin social. Dependenţii de stupefiante ajung să-şi piardă şcoala, serviciul, prietenii, să fure din casă şi să tâlhărească pentru a face rost de bani să-şi achiziţioneze droguri. Toate aceste probleme se pot rezolva cu ajutorul apropiaţilor şi al specialiştilor, dar este nevoie, în primul, rând de dorinţa de vindecare a fiecărui consumator.

2 comentarii:

Bianca Matei spunea...

Foarte bun articolul, cel putin din punct de vedere informativ. :P Daca ar introduce in scoli programe prin care sa li se explice elevilor toate riscurile la care se expun, poate ca s-ar gandi de doua ori inainte sa fie curiosi sau sa vrea sa para mai "smecheri". Foarte utila ar fi metoda exemplului, atat in articolul tau, cat si in campaniile antidrog, intrucat oamenii devin mai constienti atunci cand vad cu ochii lor...

Andreea Ratoi spunea...

Stiu despre ce vorbesti... Am vazut ca spunea Bianca ceva despre metoda exemplului... Cea mai buna metoda de genul asta ar fi sa te duci sa vizitezi o clinica de dezintoxicare... Aia e de fapt realitatea cruda...