Cine sunt eu

Fotografia mea
Cu capul pe umeri... mai mereu. Stiu cel mai bine sa fac haz de necaz... al meu sau al altuia pt ca life goes on:) Am terminat Jurnalismul, in Pitesti. Frumos oras... De ceva vreme, locuiesc in Londra.

duminică, 10 aprilie 2011

Mofturi de Portobello Market

Pietele de antichitati constituie unul dintre principalele atractii de pe lista turistilor, care vin in Londra.

Portobello Market este renumita pentru diversitatea produselor valoroase, vechi si foarte scumpe pentru oamenii de rand, dar si pentru preturile accesibile ale unor suveniruri originale.

Am plecat singura prin piata, sa mai cunosc...povesti, lucruri, oameni, chiar daca doar pentru cateva ore. M-am oprit intr-un magazin de haine si accesorii vintage. Unele articole aveau un design usor obraznic, indraznet si majoritatea erau lucrate din blugi, cu diferite mici accesorii sau broderii. Alte haine erau din casmir sau matase naturala.

La intrare, m-a intampinat o doamna, foarte ocupata cu retusatul machiajului. Mi-a zambit fugitiv. Apoi, s-a mai uitat, din cand in cand, la mine. Dupa ce a terminat, am zis:

- Mi se par originale si de bun gust hainele din acest magazin. E primul din zona in care vad un asa design.
- Da, stiu! Mutumesc! Sunt toate creatia mea... de ani de zile! Esti in vizita sau locuiesti aici?
- Stau in Londra de ceva vreme.
- Din ce tara esti?
- Din Romania.
- Ah, Romania! Sunt surprinsa ca iti plac hainele mele. De obicei, est-europenii nu stiu sa aprecieze calitatea si nu au nici bani sa-mi cumpere marfa. Sunt saraci.
- Serios? Ce legatura are bunul gust cu posibilitatile limitate? Sunt oameni saraci peste tot. Chiar si in UK.
- Dar nu fura. Stii, mie imi pare rau pentru tine, dar multi straini stiu ca romanii sunt cunoscuti prin fraude, mai mult tiganii, care fura, mai ales de la oamenii saraci. Oamenii de aici ii urasc si le e teama tigani.
- Aveti dreptate, intr-un fel. Dar si aici sunt tiganii irlandezi, care se comporta exact ca si cei din Romania. Cu toate astea, se fac judecati de valoare doar pe seama a ceea ce fac romanii. Oamenii sunt superficiali.
Dupa un moment de ezitare, conchide:
- Da, asa este. Stii, acum ma grabesc sa ajung la o intalnire si trebuie sa inchid. Daca mai treci pe la mine si iti place ceva, iti pot face reducere, poate nu ai bani.
- Va multumesc! Sunteti amabila, dar daca imi place cu adevarat ceva, am bani sa imi cumpar.
- Bine, te astept. Mi-a facut placere sa te cunosc.
- De asemenea. Poate pana data viitoare veti auzi si lucruri pozitive despre est-europeni si poate mi le veti face cunoscute si mie, dar si altora.

Asta este una din experientele memorabile, legate de originile mele. De multe ori, sunt indignata, alteori ma resemnez. Insa nu imi e rusine sa spun de unde vin. Am cunoscut multi conationali ipocriti, care se fereau sa mai vorbeasca romaneste, cand auzeau ca sunt romani in preajma. E trist, dar adevarat.